ד"ר סַלְמָאן פָלָאח נולד בכּוּפְר סְמֵיע בתאריך 16/2/1935 לאבא חמוד פַנְדִי פָלָאח ולאימא חַ'זְנֶה סְלִימָאן פָלָאח; ד"ר סַלְמָאן פלאח ז"ל היה היסטוריון, סופר ואיש חינוך ידוע שם.
את דרכו הלימודית התחיל בבתי ספר יסודיים בפקיעין ותַרְשִיחָא, את לימודי התיכון שלו השלים בבית הספר הריאלי בחיפה ואילו את לימודיו האקדמיים השלים באוניברסיטה העברית בירושלים (1960-1963), שם הוא סיים תואר שני בחוג למזרח תיכון בנושא "ההתיישבות הדרוזית בישראל". בנוסף למסעו האקדמי בארץ, המשיך ד"ר פלאח את לימודיו האקדמיים באוניברסיטאות פרינסטון והרווארד שבארה"ב. במחקרו האקדמי מדגיש ד"ר פלאח כי ההתיישבות הדרוזית בארץ ישראל נפרשה על שלוש תקופות היסטוריות:
הראשונה החלה בתקופת הפצת עקרונות האמונה הדרוזית בתחילת המאה ה-11, השנייה היא תקופת שלטונו של אַל-אָמִיר פַחְ'ר אַל-דִין אַל-מָעָנִי השני (1585-1635) ואילו השלישית הסתכמה בגלי הגירה ממושכים לאורך שלוש מאות השנים האחרונות.
בתחילת הקריירה המקצועית שלו עסק בהוראה, מאוחר יותר הפך לכתב פרלמנטרי בכנסת בעיתון "אל-יום" ובהמשך הרחיב את פעילותו ככתב קול-ישראל בשפה הערבית. ככתב בעיתון ערך ד"ר פָלָאח את הפינה: "פלטפורמת האזרחים הדרוזים", שהתפרסמה מדי יום שלישי בעיתון "אַל-יום".
ד"ר פָלָאח זכה לתפקידים בכירים במשרד החינוך, הוא מונה בשנת 1967 למפקח והיה אחראי לפיתוח תוכניות הלימודים ושידורים בטלוויזיה החינוכית. כמו כן, מונה לתפקיד סמנכ"ל משרד החינוך ובכך היה הראשון מהמגזר הערבי שקיבל תפקיד מסוג זה. בשנת 1975 מונה ליו"ר הוועדה לחינוך ותרבות הדרוזים ולמרכֵּז ועדת מנכ"לים לענייני הדרוזים במשרד ראש הממשלה. בנוסף, הוא נתן הרצאות רבות בנושא "הדרוזים בישראל ובעולם" וזאת במסגרת עבודתו כמרצה למורשת דרוזית באוניברסיטת חיפה ובמכללת גורדון.
ד"ר פלאח הבריק גם בתחום העיתונאות הכתובה ואף יתר על המידה; הוא פרסם מאמרים שונים בכתב עת צרפתי בעריכת הפילוסוף הנודע ז'אן פול סארטר, ונהג לכתוב בכתבי עת באנגלית, עברית וערבית, ומאלה שבערבית נזכיר את: אַל-מוּסָ'וִּר, אַל-הָדָף, חָקִ'יקַ'ת אַל-אַמְר ואחרים. בנוסף לכך, הוא חיבר, יחד עם צוות משכילים דרוזיים, ספרי היסטוריה ומורשת דרוזית; מחיבוריו נזכיר את: חָדִית' אַל-ת'וּלָאתָ'א' (חדשות יום שלישי) בהוצאת דאר אל-הודא בחיפה שנת 1977, דִ'ל אַל-סַ'וּת (צלו של קול) בשיתוף עם סַלְמָאן פַרָאג' ובהוצאת דאר אל-נהד'ה בנצרת שנת 1977, קובץ סיפורים בשם פִי טָלָב אַל-עִלְם (בחיפוש אחר הידע) בהוצאת דאר אל-משרק' בשפרעם שנת 1981 וקובץ מאמרים בשם מִן בָּעִיד (מרחוק) בהוצאת דאר אל-משרק' בשפרעם שנת 1981. לצד כל זה, הוא חיבר ספרי לימוד שונים בנושאי היסטוריה, אזרחות, ספרות עברית, ספרות ערבית ומורשת דרוזית.
ד"ר פָלָאח עסק גם בתרגום מעברית לערבית, מהיצירות שהוא תרגם לערבית נזכיר לדוגמא:
– מיוחס, י'. (1960). הצופיות, שיטת חינוך לנוער. משרד החינוך והתרבות ומכון סולד.
– קרייזלר, א'. (1961). מחנאות: פרקים ראשונים. משרד החינוך והתרבות ומכון סולד.
– היכון, מגזין רבעוני לנוער ולצופים, בהוצאת התאחדות הצופים הישראלית, הוא היה העורך הראשי של מגזין זה (ראו אור ממגזין זה רק שני גיליונות: נובמבר 1960 ויולי 1961).
– דף חדש, קול התאחדות הסטודנטים בישראל, הוא היה אז האחראי על התאחדות הסטודנטים בישראל והעורך של מגזין זה (גיליון אחד יצא לאור ביולי 1966).
– על מורשת וחינוך, מגזין זה יצא בהוצאת ועדת החינוך והתרבות לדרוזים במשרד החינוך, יצאו לאור 13 גיליונות.
הפרסים שקיבל ד"ר סַלְמָאן פָלָאח:
– פרס הדו-קיום של ההסתדרות, שנת 1990.
– אות הנשיא למתנדב, שנת 1998.
– פרס הסתדרות המורים לחינוך, שנת 1998.
– פרס העובד המצטיין של ידיעות אחרונות, שנת 1999.
– פרס יקיר השירות של משרד החינוך, שנת 1999.
– עיטור יקיר העיר חיפה, שנת 2005.
בהיותו מְרַכֵּז ועדת מנכ"לים לענייני הדרוזים במשרד ראש הממשלה דרש ד"ר סַלְמָאן פָלָאח, בתקיפות, את זכויות הדרוזים בישראל ודאג לכהן בתפקידי מפתח בעלי השפעה במדינת ישראל.
ראוי לציין שהוא עסק גם בתחום הדרכת מורים ותלמידים, ייסד את תנועת הצופים הדרוזית שהחלה לפעול בשנת 1957 והשחיל את המקצוע "מורשת דרוזית" לתוכנית הלימודים של המגזר הדרוזי, על כן תרומתו לעדה הדרוזית לא תסולא בפז.
מעבר לפעילותו בארץ הרי ד"ר פָלָאח הרבה לנסוע בשליחויות לחו"ל מטעם משרד ראש הממשלה, תנועת הצופים, משרד החינוך והשלטון המקומי וביקר בהרבה מדינות שבהן ייצג את מדינת ישראל.
הוא נפטר בתאריך 12.8.2016 בהיותו בגיל 81, הלווייתו התקיימה בבית העם בכּוּפְר סְמֵיע, כפר הולדתו ומקום קבורתו, שיהי זכרו ברוך. על שמו הקרא בית ספר ביישובו כפר-סמיע.
***
לקריאה נוספת ראו:
- פלאח, סלמאן. ספירן ללטא'יפה וללדאולה. חיפה, 2014.
- פלאח, סלמאן. מנבר אל-מואטנין אל-דורוז.
- פלאח, סלמאן. תולדות הדרוזים בישראל. משרד ראש הממשלה: ירושלים, 1974.
- פלאח, עלי נסיב. כופר סמיע. פקיעין: סלמאן יוסף, 1995.