כמאל מנצור

כמאל מנצור ז"ל (2020-1933) נולד בכפר עוספיא שעל הר הכרמל למשפחה דרוזית ותיקה וידועה. הוא היה בנו הבכור של השיח' נג'יב מנצור, שכיהן כראש המועצה המקומית בעוספיא בתקופת המנדט הבריטי וגם לאחר קום מדינת ישראל. אביו זכה לאות "עלה" על פועלו למען ביטחון המדינה ושלום אזרחיה.

קריירה ציבורית

מנצור היה יועץ לענייני ערבים, ונחשב לדמות מובילה בחברה הדרוזית בישראל. הוא מילא תפקידים ציבוריים רבים וייצג את המדינה במסעות הסברה ברחבי העולם. פועלו כלל חיזוק הקשרים בין קהילות המיעוטים ומדינת ישראל, ביקורים הדדים והרצאות בנושאי דו-קיום ושותפות.

הוא היה מקורב לכבוד המנוח שיח' אמין טריף ז"ל, המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בין השנים 1993-1928, וליווה אותו בפעילותו מול שלטונות המדינה.

בשנת 1965, מונה כממונה על ההסברה בקרב האוכלוסייה הערבית בצפון הארץ, תפקיד אותו מילא מטעם משרד ראש הממשלה ומשרד החינוך והתרבות עד שנת 1986. במסגרת תפקידו ארגן סיורים, כנסים וימי עיון, ועסק בפיוס והרגעת הרוחות בתקופות מתיחות ביטחונית.

פרסם מאמרים על מדינת ישראל בעיתונות הערבית המקומית. ניסה לחזק את עמדת ישראל בסכסוך הערבי ישראלי ונגד ההסתה.

פעילות הסברתית בינלאומית

בשנת 1957, בגיל 27, היה מנצור השליח הלא-יהודי הראשון של מדינת ישראל למסע הסברה בארה"ב, קנדה ואירופה. במשך שנים הרצה בפני ארגונים יהודיים אקדמאיים וחברתיים, וכן הופיע בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות. פעילותו זכתה להערכה ממוסדות המדינה ומדינאים בכירים.

ציטוטים ממכתבי הערכה:

  • יצחק רבין, שגריר ישראל בארה"ב (1970):

"חלפו מספר שבועות מאז ביקורך בארה"ב אבל ההדים החיוביים על סדרת הרצאותיך ממשיכים להגיע לאזני. ברצוני להביע הערכתי האישית על השליחות החשובה אשר בצעת ועל תרומתך המוצלחת למאמציו ההסברתיים בקרב הציבור האמריקני".

  • רחבעם עמיר, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק (1970):

"עם סיומך סיור הרצאותיך אני מוצא לנכון לכתוב לך שורות קצרות אלה של הערכה על תרומתך הרבה להסברה ולהצגת תמונתה הנכונה של ישראל בארה"ב. שהית כאן כ-5 שבועות ובתקופה זו אשר היא קצרה יחסית לגודל מדינה זו, הספקת להרשים מספר גדול של אזרחי מדינה זו באוניברסיטאות, בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות. לא אוכל לחזור על כל מילות ההערכה החמות אשר הגיעו לשגרירות, אלינו ולהסתדרות הסטודנטים הישראלים אשר בחסותיהם נערך כמעט כל הסיור. התיק אשר בידך עדות לכך. על המעשה הגדול הזה-תבורך".

  • מיכאל ארנון, מנכ"ל מלווה העצמאות לישראל (1975):

"עם סיום מסע ההרצאות שלך ברחבי ארה"ב אני רוצה להודות לך על היחלצותך לענייננו. אין לי כל ספק כי בהופעותיך למען מלווה העצמאות והפתוח תרמת תרומה חשובה לקידום מכירותינו החיונית כל כך למדינת ישראל דווקא בשעה זו".

יועץ נשיאי ישראל

בשנת 1970 מונה מנצור ליועצו של נשיא המדינה, זלמן שז"ר ז"ל, לענייני מיעוטים, תפקיד בו הוא כיהן ברציפות למעלה מ-40 שנה לצד שבעה נשיאים: זמן שז"ר, אפרים קציר, יצחק נבון, חיים הרצוג, עזר ויצמן, משה קצב ושמעון פרס.

ספרים ומאמרים

מנצור פרסם מאמרים רבים בעיתונות הערבית והעברית בנושאי החברה הדרוזית, העולם הערבי והמזרח התיכון, וגם בנושאים ספרותיים, ורבים מהם צוטטו על-ידי פוליטיקאים. בשנת 2020 פרסם את ספרו تأمّلات وخواطر (הרהורים ותחושות) בשפה הערבית אשר זכה להדים חיוביים בארץ ובעולם הערבי.

פרסים והוקרה

  • פרס ישראל (2010): הוענק לו על תרומתו למדינה. בנימוקי וועדת הפרס, בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר ז"ל, נכתב:

"מהאישים המובילים בחברה הדרוזית. מאז קום המדינה מילא, ועודנו ממלא, תפקידים ציבוריים ממלכתיים, וייצג את מדינת ישראל במסעות הסברה ברחבי העולם. פעל ללא לאות במסגרות שונות לחיזוק הקשרים בין עדות המיעוטים, ובמסגרת זו ערך מפגשים רבים וביקורים הדדיים והרצה לציבור הרחב".

  • עיטור נשיא המדינה (2014): הוענק לו על-ידי הנשיא שמעון פרס ז"ל כהוקרה על תרומתו רבת השנים למדינת ישראל.

***

מקורות:

  1. ראיון עם בתו של מר כמאל מנצור, גברת מהא.
  2. אתר משרד החינוך – פרס ישראל
  3. "כמאל מנצור", 2024, אוקטובר, 5, בתוך ויקיפדיה האנציקלופדיה החופשית: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%9E%D7%90%D7%9C_%D7%9E%D7%A0%D7%A6%D7%95%D7%A8  

מבט על

הדרוזים בישראל

ההתיישבות הדרוזית בישראל נחשבת לשלישית בגודלה, מבחינת מספר התושבים, בעולם כולו. הדרוזים בישראל (בני דת הייחוד) מהווים עדה דתית מגובשת, המונה כ- 147 אלף בני אדם, שפתם הינה ערבית ותרבותם ערבית-ייחודית (מונותאיסטית). הדת הדרוזית מוכרת באופן רשמי, על ידי מדינת ישראל, מאז שנת 1957 כישות אחת בעלת בתי משפט והנהגה רוחנית משלה. הדרוזים בישראל חיים כיום בתוך עשרים ושניים כפרים הנפרשים בגליל, בכרמל וברמת הגולן. שני היישובים הדרוזים הגדולים ביותר מבחינת מספר תושבים הם ירכא (16.9 אלף תושבים) ודלית אל-כרמל (17.1 אלף תושבים).

0 K

דרוזים בישראל

0 +

תושבים בדאלית אלכרמל, היישוב הכי גדול בישראל

0

סטודנטים דרוזים בשנת הלימודים 2019/2020 במוסדות להשכלה גבוהה