סַ'יָּאח אֶל-אַטְרָש

סַ'יָּאח אֶל-אַטְרָש

שמו של סַ'יָּאח אֶל-אַטְרָש נקשר בכפרו בַּקָּא; סַ'יָּאח נודע בהיותו האביר והמשורר האמיץ שנולד לכפר. אנשי הקהילה שלו שיבחו אותו וראו בו איש למופת וזאת בגלל אמיצות ליבו ודעתו השקולה, לכן כולם חלקו ביניהם את סיפורי הגבורה והכבוד שהוא חווה.

הזמרת הידועה "אַסְמָהָאן" שרה את שיריו, ונזכיר במיוחד את הפתיחה הידועה (אל-מואל) שלו על ואדי אָ-סִרְחָאן:

"הוי, ארצי, אותנו אל תאשימי / את אשמתך הטילי על אלה שבגדו בך

את חרבותינו הרווינו מהעמים / לא נוותר עלייך ולוּ תמורת הון"

סַ'יָּאח נָאיִף בִּן סָלָאמֶה אֶל-חַמָּוּד אַל-אַטְרָש נולד בכפר בַּקָּא בימים סוערים וזאת בשנת 1898. הוא גדל בחיק אימו ובהשגחת בני דודיו (בני משפחת אַל-אַטְרָש) כי אביו מת לפני היוולדותו. למד והתחנך על ידי מוריו בבית ספר פרטי בְּ- אַסוּידָאאְ'.

התבגר סַ'יָּאח מוקדם מדי ועיניו פקחו על ענייני מלחמה ושיטות הלחימה; סוסו נהיה חלק בלתי נפרד מחייו היום-יומיים ונשקו הפך למלווהו הקבוע. היה לאחד האבירים והמנהיגים הבולטים שניהלו את המהפכה הסורית בשנת 1925, לכן כונה אַבּוּ-אֶלְמָעָ'אוּיר (אבי ההתקפות) של המהפכה.

האביר והמשורר סַ'יָּאח אֶל-אַטְרָש

בד בבד לא הזניח סַ'יָּאח את תחום ההשכלה, למד קרוא וכתוב והחל בקריאת ספרים. ולאחר שגדל ונהיה חזק מבחינה גופנית הבין שמקומו הוא בקרבת המנוח סוּלְטָאן בָּאשָא אַל-אַטְרָש; אשר הכיל אותו וראה בו ידיד נאמן, צודק ואמיץ. הוכחה לכך מצויה באחד ממכתבי אַל-בָּאשָא אשר שלח אל מפקד אַ-דָרָק (כוח המשטרה) חוּסְנִי סָ'חִ'ר ובו כתוב: "שלחתי את סַ'יָּאח ליומיים של מנוחה כדי לשהות עם בני משפחתו והנני מתכוון למנותו יחד עם אחי, זֵיד, למפקד הכוח שלי, משום שלא אמצא אדם אחר יותר מוכשר ממנו כדי למלא את התפקיד. כולי תקווה שהאל ישמור עליו ממפגעים ולא ירחיק אותו מאיתנו. נחתם על ידי סוּלְטָאן אַל-אַטְרָש."

גבורתו של סַ'יָּאח הטביעה את חותמה ביסוד החברה; הוא הותיר אחריו סימנים לאומיים וחינוכיים כבירים. סַ'יָּאח הינו דוגמה למופת בהיותו אב המהווה מקור השראה לבני חברתו בגלל אנושיותו ומידותיו הנשגבות.

המנדט הצרפתי הפקיע את רכושו של סַ'יָּאח אַל-אַטְרָש, השתלט על אדמתו, גנב את מיטב רכושו, הפגיז לא אחת את ביתו במטוסים ובסוף הורחק והוצא להורג בתאריך 26.2.1927.

תגיות:

מבט על

הדרוזים בישראל

ההתיישבות הדרוזית בישראל נחשבת לשלישית בגודלה, מבחינת מספר התושבים, בעולם כולו. הדרוזים בישראל (בני דת הייחוד) מהווים עדה דתית מגובשת, המונה כ- 147 אלף בני אדם, שפתם הינה ערבית ותרבותם ערבית-ייחודית (מונותאיסטית). הדת הדרוזית מוכרת באופן רשמי, על ידי מדינת ישראל, מאז שנת 1957 כישות אחת בעלת בתי משפט והנהגה רוחנית משלה. הדרוזים בישראל חיים כיום בתוך עשרים ושניים כפרים הנפרשים בגליל, בכרמל וברמת הגולן. שני היישובים הדרוזים הגדולים ביותר מבחינת מספר תושבים הם ירכא (16.9 אלף תושבים) ודלית אל-כרמל (17.1 אלף תושבים).

0 K

דרוזים בישראל

0 +

תושבים בדאלית אלכרמל, היישוב הכי גדול בישראל

0

סטודנטים דרוזים בשנת הלימודים 2019/2020 במוסדות להשכלה גבוהה